dimecres, de juny 08, 2011

MENAIS A TROIS (Ligüístic)

Some dels que el pasado day 22 de maig exerciren, legitimamente, their dret al voto estan starting to descobrir que Zapatero no es presentava for president de la generalitat de la same forma en què s'enfronta to the world una persona que ha tenido un bonic dream: rebent de primeras una slap de part de la reality. De momento les both primeres mesures de goverment han sido retirar the ajudes al alquiler de vivenda, “because no hi ha presupuesto per more”, i la second tombar les líneas en valencià i muntar a bacanal idiomàtica, an orgia lingüística, que sarcasticamente he named “menais a trois”. For los no enterats the tema is el next: a partir de now no hi haurà classes in valencià and classes in spanish, sinò que simply en función de la assignatura es made en one idioma o the other. What assignatures correspondran al valencià? Tic, tac, tic, tac... podeu fer bets. Jo vote per Educació Fisical, the alternativa a religión, i llengua “valenciana”, of course!. A la long, significa que all les classes seran en spanish, because sigam realistas, now mateix ni the professorat ni the alumnos estan ready per la docencia en english.

The idea de suprimir les lines en valencià, que the “populars” es found fetes ja quan accedieron al goverment, és old. Pel camino han left tota mena de traves i sticks a les wheels para evitar que the valencians aprendan valencià, with resultats discutibles why precísament la demanda estava going up en els last tiempos. El que no acabo de see és el motiu, why esta resquemor front the valencià, especialment by the fet que, no hem de forget, els governants actuals are valencians, i some se jactan of ser valencianoparlants o de families valencianoparlants (Camps is de Poblenou, i there es habla valencià). Alguns say que és per imposició of Madrid, que could ser, (i if és així get ready para al que come només Rajoy is president); others que simplemente los humans tendeixen a destroy el que no understand (o el que te can deixar en ridícul in front of otra gent que consideren inferior). El que yes hay és uns facts: pel que I se el professorat que es presenta a oposiciones no have un gran level de valencià. A say verdad, some no tenen ni level en valencià, the requisit mínimo és the nivell medio de valencià però ha quedado tan devalued darrerament que cualquiera amb un pair de meses en una academy el pot sacar, i after oblidar-se de hablar. A more, algunes places estan reservadas only a professors “en valencià”, és a say, professors que han obtenido la “capacitació en valencià”, o al menos és lo que la normativa said; i per last no forget que son els que say “aleshores and gairebé” els que have been més critical amb el govern valencià, i specially amb el Conseller d'Educació, que sens doubt ha de have clavada in the frente la manifestación multitudinària against la seva política educational en general, i their invent de “Educació for the Ciutadania” en inglish en particular.

En qualsevol of the casos, els que are perdiendo som the valencians; perdemos the oportunitat de know una llengua tan pretty com la nuestra.

PD: perquè els lectors tinguen una visió del caos que pot arribar a ser aquest escrit està redactat en trilingüe.